Skip to main content

ABD ve İngiltere aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli havalimanlarından bu ülkelere yapılacak uçuşlarda yolcuların yanında akıllı telefon haricinde elektronik cihaz almasını yasakladı.

ABD Yurtiçi Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi (TSA) 26 Mart’tan itibaren 10 ülkeden ABD’ye direkt uçuşlarda yolcu kabinlerinde cep telefonları haricinde elektronik cihazların alınmasını yasaklayan bir karar aldı. ABD’ye seyahat edecek yolcuların cep telefonları dışındaki elektronik cihazları bagaja vermesi gerekiyor. ABD’nin kabinde elektronik cihaz yasağı getirdiği ülke ve havalimanları şöyle: Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kuveyt (Kuveyt), Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), İstanbul, Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri).

Konunun ayrıntılarına geçmeden önce ABD’nin bu kararı neden verdiğine kısaca bakalım: Ekim 2015’te Mısır’da düşen Rus uçağı, Şubat 2016’da Somali’de uçağa yapılan saldırı, Mart 2016’da Brüksel ve Haziran 2016’da İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan terörist saldırılar DHS’i bu kararı almaya yöneltti.

DHS’in sitesinde konuya ilişkin yapılan açıklamada 10 havalimanının neden seçildiğine yer veriliyor. Buna göre, DHS, ABD istihbarat topluluğuyla yaptıkları değerlendirme sonucunda mevcut tehdit fotoğrafına bakıldığını aktarıyor. TSA ayrıca tehdit değiştikçe güvenlik gerekliliklerinin de değişeceğini ve değerlendirmelerin sürekli yapılacağını belirtiyor.

“Akıllı telefondan büyük cihaz”ın kapsamı

Açıklamada dikkat çeken bir nokta da, “akıllı telefondan büyük cihaz”ın nasıl belirlendiği. DHS akıllı telefonların boyutlarının markalara göre değiştiğinine değiniyor ve uluslararası seyahat yolcuların bu durumun farkında olduğuna dikkat çekiyor. DHS bununla birlikte yolcuların ilgili havayollarına başvurarak bilgi alabileceklerini aktarıyor. DHS kabine alınmayacak akıllı telefondan farklı cihazları şöyle sıralıyor: Dizüstü bilgisayar, tablet, e-okuyucular, kameralar, portatif DVD oynatıcılar, akıllı telefondan büyük elektronik oyun cihazları ve seyahat amaçlı yazıcı/tarayıcılar. Yolcuların kullanması gereken tıbbî cihazların tabi olacağı durum ise şöyle: Yolcular bu cihazları gerekli taramalar yapıldıktan sonra yanlarına alabilecek.

DHS’in paylaştığı açıklamada getirilen bu yasaklamanın belirli bir süresinin bulunmadığı ve DHS’in TSA ile istihbarat verilerini değerlendirerek hava güvenliği süreçlerini gözden geçireceği belirtiliyor.

İngiltere’den de benzer karar

Öte yandan, İngitere de benzer bir karar aldı ve İngiliz hükümeti, Türkiye dâhil 6 ülkeden İngiltere’ye direkt uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurdu.

Başbakanlık Sözcüsü, yeni uygulamanın, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’dan Birleşik Krallık’a doğrudan yapılan uçuşları kapsadığını belirtti. Buna göre, bu ülkelerden İngitere’ye uçuşlarda yolcular kabin içerisine, uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan herhangi bir tür elektronik cihazı alamayacak.