Skip to main content

Gezegenimize doğru kontrolsüz bir şekilde yaklaşan uzay istasyonu Tiangong-1 hakkında merak edilenler ve yanıtları…

Çin’in yörüngeye yerleştirdiği (2011) ilk uzay istasyonu olan ve artık kullanılmayan Tiangong-1, 2016 baharında kontrolden çıktı, çünkü yeryüzüyle iletişimi kesildi. Uzmanlara göre, yavaş yavaş bize yaklaşmakta olan Tiangong-1 bir yıl içinde Dünya‘ya düşecek. Bu noktada, akla gelen birkaç sorunun cevapları şöyle…

Tiangong-1’in boyutları ve ağırlığı nedir?

Tiangong-1 oldukça küçük bir uzay istasyonu. Boyu 10 metreden biraz daha uzun ve ağırlığı 8,5 ton.

Dünya’ya ne zaman çarpacak?

Şu an Tiangong-1 300 kilometre uzağımızda, yerle iletişimi yok, içinde kimse bulunmuyor ve atmosfere sürtünerek düşüyor. Dünya’ya çarpmasının 2018 bahar aylarında (büyük ihtimalle Nisan’da) gerçekleşmesi bekleniyor. İstasyon yeryüzüne yaklaştıkça bu tarih daha çok netlik kazanacak.

Nereye düşecek?

Bunu tahmin etmek gerçekten güç, çünkü düşeceği zamana göre, çarpacağı yer de değişiyor. Bir buçuk saatte Dünya’yı bir kez turladığı göz önüne alınırsa, yeri öngörmenin ne kadar zor olduğu anlaşılabilir.

Bu çarpmadan korkmalı mıyız?

Tiangong-1 yeryüzüne bütün halde düşmeyecek, çünkü atmosferdeki sürtünme nedeniyle yanacak ve sadece parçaları bize ulaşacak. Ancak Futura Sciences, bu parçaların 100 kilo kadar olabileceğini söylüyor! Öte yandan, gezegenimizdeki yerleşim yerleri genel yüzölçümünün çok az bir kısmını oluşturduğu için (yüzde 70’i suyla kaplı), parçaların şehirlere denk gelmesi düşük ihtimal. Kısacası risk çok düşük, ama “yok” denilemez.