Skip to main content

Binlerce yıllık insanlık tarihinin son elli yılında yaşanan baş döndürücü değişimler sizi yorduysa bir soluklanmanızda fayda var. Çünkü yaşamımızı müthiş bir hızla değiştiren gelişmelerin temelinde yatan ve bizim “dijital” olarak adlandırdığımız çağ aslında henüz “yeni” başlıyor.

Dijital çağı henüz yaşamaya başlamadığımıza yönelik bu iddialı öngörünün altında basit bir tespit yatıyor; yaşadıklarımız elbette çok yoğun değişimlerdi fakat şu ana kadar bu değişimi anlamaya ve öğrenmeye çalıştık. Değişimin gerçek ve tüm dünya açısından anlamlı olacak sonuçlarını henüz tam olarak yaşamadık. Yolun başında sayılırız.

Ödeme sistemleri ve finansal teknolojiler alanına yoğunlaşmak bu gerçeği daha da somut kılıyor. Baş döndürücü değişimlerin yaşamla en çok temas edenleri bu alanda yaşanıyor. Yaşanan değişimin en önemli sonuçlarından biri, paranın gerçek anlamına yaklaşması oldu. Teknoloji, parayı tıpkı ilk icat edildiği zamanlarda olduğu gibi biçiminden bağımsız olarak ifade edebileceğimiz bir değer olarak algılamamızı sağladı. Günden güne daha az nakit para kullanıyor, ödemeleri teknolojinin desteğiyle dijital ortamda yapıyoruz. Bu alışkanlığımız bizi son üç yıldır Avrupa’nın en büyük kart pazarı olma unvanımızı korumamızı sağlıyor. Türkiye, 2018’in ilk sabahına bir yılda 100 milyar TL tutarında online kartlı ödeme yapmış olarak uyanacak.

Yeni sınırları hayal gücümüz belirleyecek

2017’den 2018’e miras olarak taşıdığımız en önemli teknolojik gelişmelerden biri ise Blockchain oldu. Bu dönemlerde adapte olmaya çalıştığımız, önümüzdeki dönemlerde ise yazımın başında bahsettiğim çok büyük değişimleri yaratacak olan bir teknoloji Blockchain… BKM olarak Blockchain’i ilk kez kullanan kurum olduk. Önümüzdeki yıllarda ödeme sistemlerinde gösterdiği maharetlerini sağlık, sigorta ve sınırlarını hayal gücümüzün belirleyeceği daha pek çok alanda gösterecek.

Uyum sağlamadan alışkanlığa uzanan bu yolculukta, Blockchain gibi devrim niteliğindeki bir teknolojiye ait temel kavramları sadece bünyemizde gerçekleştirdiğimiz araştırma, inceleme ve uygulamalar ile sınırlı tutmayıp; çok yönlü şekilde ele alan, yalın bir dil ve örnekler ile herkese ulaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konuda yazılmış ilk kitabı olan “Blockchain 101” önümüzdeki dönemin ana referans kaynaklarından biri olacak.

2018 bir anlamda finansal teknoloji girişimlerinin (Fintech) de yılı olacak. Geçtiğimiz yıl girişimlere yapılan yatırımların pastasından yarıya yakın pay alan Fintech girişimleri,  tüketicilere daha hızlı, güvenilir ve esnek ürünler sunarak gerçek anlamda dijital çağı yaşamamıza katkıda bulunacak.

2018 tüm bu gelişmelerin yaşamlarımızda yarattığı değişimin gerçek boyutlarını kavramaya başladığımız yıl olacak. Dijital çağ olgunluk seviyesine ve sonsuzluk gücüne eriştiğinde yeni bir teknoloji için yarışın olmadığı, tüm insanların minimum standartlarda eşit erişime sahip olduğu günler yaşayacağız.

Yeni bir yıla, yeni bir döneme başlamışken, geçmişin analizi ve geleceğin tahmini adında yaptığım tüm bu yorumların ne anlama geldiğini tekrar etmek istiyorum. Dijital çağ henüz yeni başlıyor… Hoş geldiniz!

Dr. Soner Canko
BKM Genel Müdürü