Skip to main content

Washington Post sitesi, 2012 yılında teknoloji dünyasına damgasını vuracağını düşündükleri cihazları, etkinlikleri ve fikirleri derledi. 1. Mobil ödeme sistemlerin yaygınlaşmasıEylül 2011’de piyasaya sürülen Google Wallet, henüz çok yaygın olmasa bile…

Washington Post sitesi, 2012 yılında teknoloji dünyasına damgasını vuracağını düşündükleri cihazları, etkinlikleri ve fikirleri derledi.

1. Mobil ödeme sistemlerin yaygınlaşması
Eylül 2011’de piyasaya sürülen Google Wallet, henüz çok yaygın olmasa bile 2012 yılında kullanım olarak artacak olan mobil yakın alan iletişimin ilk örneklerinden oldu. Verizon, AT&T ve T-Mobil operatörleri de bu yıl Isis adlı ortak bir dijital cüzdan programını çıkartacağını duyurarak, bu alandaki atılım ve rekabeti ortaya koyuyor.



2. Facebook’un halka açılması

2012 yılında halka açılması beklenen Facebook, geçtiğimiz yıl ocak ayında Goldman Sachs tarafından 50 milyar dolar değerinde olduğu saptanmıştı. Kasım ayında ise Wall Street Journal ve Bloomberg News ajansları, şirketin 100 milyar dolar değerindeki hisse satışları için 10 milyar dolar arayışında olduğunu bildirmişti.

3. Tabletlere olan talep devam edecek
Tüm uzmanlar tabletlerin önemi konusunda anlaşırken, tablet pazarındaki payın daha büyük kısma kimin sahip olacağı tartışılyor. IDC şirketinin yayınladığı aralık raporu, Apple’ın dünya tablet pazarının yüzde 62’sine sahip olarak lider olduğunu, Android’un ise yüzde 32’lik bir pay ile ikinci olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra şubat ayında iPad 3 ve ‘iPad mini’ cihazların piyasaya sürüleceği konuşuluyor.


4. Siri’nin popülerliği taklitlerine yol açacak
Apple iPhone 4S’in en çok konuşulan ses aracılığıyla çalışan ‘kişisel asistan’ Siri, ses yoluyla çalışan teknolojiler arasında daha gelişmiş ve etkin olduğu için ön plana çıkıyor. 2012 yılında Google’ın Siri’ye karşılık olarak Majel adlı bir proje geliştireceği konuşuluyor.

5. Büyük teknoloji firmaları insanların her tür ihtiyacını karşılamak için yarışacak
Bir zamanlar farklı kategorilerde yarışan teknoloji firmaları, kazançlarını arttırmak için farklı alanlara yönelerek bir sürü değişik ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Arama motoru olarak bilinen Google şirketi, Motorola Mobility’i satın aldı; Google+ ile sosyal ağ ortamına girişti. Amazon tablet bilgisayar üretirken Microsoft, Windows Phone işletim sistemiyle mobil telefon alanına el attı. 2012 yılında, Verizon’un Netflix’i alması, Facebook’un akıllı telefon üretmesi ya da Apple’ın televizyon piyasasına girmeye çalışması dedikoduları yayılarak, teknoloji firmalarının çok yönlü hizmet anlayışlarının genişleyeceği bekleniyor.

6. Sanal tehditler seviye atlayacak
McAfee ve Cisco şirketleri, 2012 yılında sanal güvenliğin ciddi bir mevzu olacağını belirtti. Anonymous gibi grupların popüler kişi ve kurumlara saldırmalarının yanı sıra, mobil cihazların, GPS sistemlerinin ve sağlık donanımlarının da ciddi tehlike altında olabilecekleri söyleniyor.


7. Patent savaşları devam edecek
2011 yılı, büyük teknoloji şirketleri arasında büyük ölçümlü patent savaşlarına sahne oldu. Oracle şirketi Google’ı mahkemeye verirken Apple, Motorola, HTC ve Samsung’u iPhone’u kopyaladığı için yasal yollara başvurmuştu. Bunun yanı sıra Eastman Kodak, dijital görsellerin önizleme özellikleri ile ilgili RIM ve Apple’la patent savaşına girmişti.


Kaynak: washingtonpost.com

Siz bu gelişmelerden hangisinin daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz?